Voedselverspilling

Slimpies maken geen afval

Met zijn allen gooien we miljarden kilo’s voedsel weg, food waste. Voedsel dat vaak nog prima te eten zou zijn. Food waste vindt plaats over de hele keten, van boeren tot transporteurs, van fabrieken tot winkels, restaurants en evenementen. En uiteindelijk gooien wijzelf als consumenten ook behoorlijk wat eten weg. De gemiddelde Europeaan gooit gemiddeld per jaar 100 kilo aan voedsel weg. Groente en fruit wordt te vaak afgedaan als afval omdat het niet voldoet aan een bepaalde standaard, er teveel van is, het is gaan rotten, op de verkeerde plek is of de winkels verkeerd hebben ingekocht. Zonde, maar niets aan te doen. Toch?

Challenge

Heus wel! Jij gaat met je team een plan bedenken voedselverspilling tegen te gaan. Dat doe je door een nieuw concept op te zetten tegen food waste, of door het ontwerpen van een tool dat food waste in de supply chain tegengaat.

Challenge 1: Voedselverspilling concept

Verschillende bedrijven zien de waarde in van voedsel dat wordt weggegooid. Jij gaat samen met je team een bedrijfsconcept bedenken om voedselverspilling tegen te gaan. Je ontwerpt een product of nieuwe bedrijfsvorm dat de groente- en fruitwereld gaat veroveren. Wat is je bedrijfsconcept, waarom is het uniek? Hoe heet het en hoe zou je het vormgeven? Hoe introduceer je het in de markt, wat is je business-model en met wie werk je samen? En wat zou je eerste stap zijn om je idee te testen?

Challenge 2: Voedselverspilling tool

Samen met je team bedenk je een tool of technologische toepassing, bijvoorbeeld met behulp van artificial intelligence, big data, robotics om het food waste probleem aan te pakken. Je onderzoekt een knelpunt in de supply chain, benoemt het probleem en geeft aan hoe jouw product dit gaat oplossen. Je geeft aan welke technologieën je nodig hebt of moeten worden ontwikkeld en hoe je de technologie inzet. Je maakt dit visueel door bijvoorbeeld een prototype waarbij je de potentie van de technologie laat zien. En wat zou je eerste stap zijn om je idee te testen?

Ben jij een enthousiast groentje?

Geef je op voor de Markt Match op 4 en 5 oktober via deze link. Je wordt ingedeeld in een team van vijf mensen. Je presenteert je idee aan het eind van de Markt Match voor de top van de regionale foodbedrijven, wereldleiders in groente en fruit.

Tijdens de Markt Match maak je kennis met toffe innoverende bedrijven in de regionale foodsector. Top notch experts en bedrijven in de foodsector en staan je bij tijdens de challenge om te sparren. Een perfecte kans om de foodsector beter te leren kennen en te netwerken met de professionals!